Amb el bolígraf a mà i quatre acords trets de la màniga
Escolteu la cançó d’aquests dos tocats de l’ala
M’enduc la ciència i mil experiments al cor,
Però sens dubte vosaltres sereu el millor record.
 
Les converses a taula de caire intel·lectual
Sovint acabades amb rialla espatarrant
Els pocs dies de sol esperats amb tant deliri
Quan el bosc eclosiona esperant que algú se’l miri.
 
Som 51, no en sobra ni en falta pas un
Tots tant diferents, i tant sorprenents
Som 51, no en sobra ni en falta pas un
Mai podré oblidar tot el que m’heu fet somiar x2
 
Entre papers científics i samar
Els nostres companys d’ecosistemes han analitzat mostres de clorofil·la i ammonits dels estanys. Amb els resultats han fet un gràfic explicatiu. També han exposat els articles que aquests dies han llegit i han ampliat temari a partir d’això. A més, estan preparant la presentació que us faran a vosaltres, mares i pares.

Els companys de biodiversitat aquest matí han acabat d’alinear les seqüències i aplicar aquestes al model evolutiu corresponen a cadascuna amb programes bioinformàtics. Després han creat els arbres filogenètics també per ordinador. Els tenen quasi acabats.
Hola! Tornem a escriure-us des dels laboratoris biomèdics, ja portem més de la meitat de les estades a Món Natura Pirineus i estem gaudint molt de l’experiència. Ahir vam rebre una visita de rellevància: l’equip del programa “Quèquicom” de TV3 ha arribat als Pirineus per veure quins són els projectes que estem realitzant dins del programa. Han omplert les instal·lacions de càmeres i micròfons atents a totes les nostres activitats del dia a dia.
Avui ens hem llevat a les 6:30h. Endevineu la raó? Doncs per complaure el nostre esperit naturalista, és a dir, per estudiar “bitxets” i agafar una insolació. Malgrat tenir l’esperança de poder dormir durant el trajecte, ja que hem hagut d’agafar dos vehicles diferents per arribar als estanys de Closell i Naorte, ens ha estat impossible a la majoria. Les úniques que ho van aconseguir van estar l’Anusha i la Marina, fet que ens va despertar una profunda admiració cap a elles.

Avui no hem estat els únics interessats per raspallar pedres i electrocutar peixos.

- Què?
El Programa Joves i Ciència i Món Natura Pirineus han portat el festival Dansàneu al centre amb la Rufaca Folk Jazz Orchestra. Amb la sinceritat per davant; abans de que comencés ens feia una mica de mandra escoltar dues hores de folk-jazz. Ens pensàvem que constaria d’un espectacle avorrit i pesat. Quan hem arribat al porxo però, tot ha començat a fer més bona pinta.
Avui ha estat un dia molt emocionant, ja que tots els grups hem realitzat una activitat conjunta a l’aire lliure. Bàsicament, l’activitat consistia en fer una excursió per les muntanyes que envolten el centre de Món Natura Pirineus. Hem estat la major part del dia caminant i gaudint del paisatge que podem veure des d’aquestes altures.

Abans de endinsar-nos a l’aventura, hem agafat els refrigeris i provisions necessàries per tot el camí.
Avui els d’astronomia ens hem llevat a la mateixa hora que els altres (per fi un dia de descans!) perquè ahir no vam poder observar a causa del mal temps. Hem fet teoria sobre les activitats solars, les seves possibles repercussions a la Terra i també hem parlat sobre les simulacions, una gran tècnica per preveure l’evolució de diferents sistemes complexos. També hem fet una pràctica agafant dades d’altres sistemes solars amb més de quatre planetes per comprovar la llei empírica de Titius-Bode.
Avui hem realitzat la nostra última experiència al laboratori, ja que a partir de la setmana vinent ens centrarem en la bioinformàtica. Després d’haver dut a terme la PCR (Reacció en Cadena de Polimerasa) i les purificacions corresponents, hem preparat les nostres mostres per a seqüenciar (llegir l’ADN).
Aquí informant els “excited electrons” des del LUMO del Photosystem II…

Avui ha estat un súper “LABDAY” per nosaltres gràcies al qual hem pogut posar en pràctica tots els coneixements teòrics adquirits durant els dies previs. Hem sintetitzat diversos catalysts & dyes (us posem el “challenge” de diferenciar-los) seguint els passos del nostre dossier d’investigació proporcionat pels científics que dirigeixen el projecte. Ha suposat un autèntic repte perquè el mínim error podia suposar el fracàs de tota la reacció.
Els científics biomèdics us informen des del laboratori… Després de dos dies de teoria i unes quantes pràctiques de laboratori, ens hem adonat que el món de la investigació és encara més complex del que ja sembla.

Ara que ja tenim la PCR enllestida, ens hem endinsat en  la clonació per poder continuar el procés de producció de la proteïna Bace-1. Així doncs, primerament hem dut a terme un debat sobre l’ètica de la clonació.
Aquí el grup d’ecosistemes, retransmetent en diferit les aventures del nostre primer dia a Món Natura Pirineus. Al matí hem treballat a dos trams diferents del riu, desenvolupant la part més pràctica del projecte, per a poder comparar les seves característiques.

Rascar pedres, enterrar bosses de te i buscar “bitxos” (o, segons els experts, macroinvertebrats), han estat algunes de les activitats més fascinants del dia. També hem recollit mostres de l’aigua del riu per poder, posteriorment, analitzar-les al laboratori i trobar la distancia d’assimilació de l’amoni i els fosfats.
Els 51 participants de la desena edició del Programa Joves i Ciència ja han arribat a Món Natura Pirineus! Des d’avui i fins el 8 de juliol treballaran en cinc projectes científics liderats per investigadors de diferents centres de recerca.

Després de 5 hores de viatge ben entretingudes, les últimes plenes de corbes, han arribat “prou” sencers! Els companys del centre els han fet la rebuda i la visita de les instal•lacions, han conegut els investigadors dels seus projectes i ja han anat per feina! De ben segur que aquesta nit dormiran ben plans!
Després de quasi dues setmanes de gran intensitat ens trobem al centre catalític d’aquesta experiència.
No ens podem creure que ja s’estigui acabant el programa. La setmana ens ha passat volant, talment com si anéssim a velocitat pròximes de la llum i el temps s’hagués escurçat per nosaltres.

Ahir a la nit vam tenir l’oportunitat d’explicar als nostres companys diferents àmbits relacionats amb l’astrofísica en l’anomenada Star Party. Vam parlar de les llegendes que expliquen les constel·lacions i del funcionament d’un espectrògraf; també vam observar els anells de Saturn i la galàxia Whirlpool.
Hola a tothom. Bé, avui no estem prou ins-pirats com per escriure un altre poema, així que anirem directes al gra.

Aquest matí ens hem dedicat a identificar totes les mostres d'invertebrats que ens quedaven mentre alguns del nostres companys s'han dedicat a organitzar les dades i preparar la nostra presentació pel dissabte. D'altra banda, també hem analitzat amb l'espectrofotòmetre les concentracions de clorofil·la dels filtres de plàncton dels estanys (les quals havíem deixat reposant en alcohol ahir, en condicions de foscor i fred).
Avui ha estat un dilluns molt especial pels “Lavanders”. Només llevar-nos ens hem dirigit a l’hort remeier de MónNatura Pirineus, un espai curull d’herbes i arbustos amb diverses propietats medicinals. Tal com teníem previst, les cinc parelles del nostre projecte hem presentat una planta cadascuna, des de l’ortiga al romaní, posant èmfasi en les seves característiques químiques i curatives.

Tot seguit, ha començat el nostre trepidant viatge pel Camí del Calvari i la Mata de València, que ens ha conduït a la planta amb què hem estat somiant durant la darrera setmana, la lavanda.
Diumenge, dia lliure sense activitats, o això és el que semblava. Ahà!!! Mentida!!!

Aprofitant el bon temps que ens ha ofert la natura hem anat d'excursió a la muntanya: a les 9:30h ja estàvem esmorzats i preparats per sortir cap al Pas del Coro i les Estanyeres. Banyats en crema solar i amb les provisions suficients per resistir el que ens esperava hem iniciat la nostra travessa.
No ens podem creure que només ens quedi una setmana. Esperem que tot continuï igual i que ens ho seguim passant igual de bé. Durant aquesta setmana els participants del projecte d’ADN hem estat treballant molt al laboratori, posant en pràctica processos d’extracció d’ADN i anàlisi per electroforesi, on hem après el funcionament de diferents instruments i productes, dels quals farem molt ús durant la pròxima setmana.
A les sis ens hem llevat
i, al taxi ens hem marejat.
Entre boia i boia,
hem format una colla.

Mama jo vull ser "limnologista",
rascar pedres nit i dia
i comptar capgrossos de per vida.

El barb roig hem capturat
per restaurar el llac.
Tricòpters, tritons i gripaus buffons.
Biofilm i clorofil·la n'hem trobat una pila.

Mama jo vull ser "limnologista"
rascar pedres nit i dia
i filtrar plàncton de per vida.

S'ha acabat el bròquil!

Avui ha estat un dia intens, però hem après molt després de dotze hores a la muntanya acompanyats d'investig
Ja han passat quatre dies des que vam arribar a MónNatura Pirineus, però les experiències viscudes equivalen a tota una vida entre estrelles: hem perseguit mons i galàxies distants, hem après a mirar l'infinit en busca de respostes, i a veure aquestes gegantins punts lluminosos com preciosos éssers celestials, amb la seva vida plena de moments màgics.

Pàgines